Tejszínes-brokkolis csirkés hamis pite és diós-lekváros kifli
Hirtelen ötlettől vezérelve lett végül némi nasi az egytál mellé. Persze a dolog megkövetel némi otthoni maradékot is, de ezt majd mindjárt kifejtem.
A húsos pite alapját Nigellától loptam. Zseniális. Csinálsz bármilyen húsos (ha vega vagy, akkor zöldséges) ragut, szétosztod kisebb hőálló tálakba, lefeded őket leveles tésztával és megsütöd. A tészta egyben köretként is szolgál majd, és lehet úgy tunkolni a szaftba, mint a kenyeret. Persze a recept így egy tésztanyújtásnyival több macera, de a végeredmény fényévekkel menőbb, nem igaz? És ha valakinek ilyet főzöl, nyugodtan lehet Zsákbamacskának is nevezni, hiszen csak akkor derül ki, mi van valójában a tálban, amikor lebontja a pasid/csajod a tésztaburkot.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
20-30 dkg brokkoli
2 dl főzőtejszín
1 csomag (1/2 kg) fagyasztott leveles tészta
só, bors, fokhagyma, koriander
Elkészítés: a csirkét felkockáztam, egy kis vajon megpirítottam. Fűszereztem sóval, borssal, némi korianderrel és megszórtam fokhagyma granulátummal (pont elfogyott a friss :S). Hozzáöntöttem a tejszínt, összeforraltam és beleforgattam a (kiolvasztott) brokkolit. Ezzel már csak összemelegítettem kicsit és félretettem.
A leveles tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, fogtam a hőálló edényemet, rányomtam, hogy lássam, mekkorának kell lennie és még kábé egy centit ráhagyva kivágtam a köröket. Nekem két kis, 15 centi átmérőjű edényem van, ezekbe a ragut szétosztottam, és rájuk borítottam a tésztát - kicsit túl kell lógnia, hogy a szélein le lehessen nyomkodni. Ha nem akar tapadni, vizezd be az edény szélét. És most végre nem felejtettem el megszúrkálni a tésztát, hogy a gőzök itt távozzanak, és ne a széle emelkedjen fel. Nagyjából 30 perc kell neki 180 fokos sütőben, amíg a tészta szép pirosra sül.
Igen ám, de a leveles tészta jó negyede megmaradt. Gondolkoztam, tegyek-e még egy rétegnyi burkolatot az edényekre, aztán beugrott a nemrég készített minikifli (azt a receptet is megosztom hamarosan).
Hozzávalók:
Maradék (kb. 10-15 dkg) leveles tészta
2 evőkanál lekvár
2-3 evőkanál darált dió
Szóval fogtam a maradék tésztát, gombócot formáltam belőle, és kinyújtottam nagyjából egy közepes méretű pizzának megfelelő kört. Megkentem házi szilvalekvárral, megszórtam maradék cukrozott darált dióval, majd fogtam egy kést és felvágtam 8 részre, mint a pizzát szoktuk. Kívülről befelé haladva feltekertem a kis cikkelyeket, és sütőpapírral borított tepsibe pakoltam őket. 30-40 perc alatt kész is lettek 180 fokon sütve. Ha neked nincs otthon dió, akkor csinálhatod simán lekvárosnak, ha az sincs, lehet akár kakaós is. Ja, és ha nagyon édesszájú vagy, szórd meg a tetejét porcukorral.
Ennyibe került:
Csirkemell: 440 Ft.-
Brokkoli: 200 Ft.-
Leveles tészta: 189 Ft.-
Tejszín: 159 Ft.-
Összesen: 988
Így egyben is nagyon guszta, hát még ha kibontod!
És íme a kis kiflik, összesen 8 darab lett a maradék tésztából: