HTML

A templom egere

Takarékos receptek diákoknak, kispénzűeknek, hónap végén fillérekből élőknek... kaják 1000 Ft alatt. Nem a gasztronómia csúcsa, de jobb, mint a kenyér és a víz. Mert a templom egerének is ennie kell valamit.

Friss topikok

  • halaloszto: jaa, hogy nalatok a szetfozes az az amikor puha! igy mar ertem. mifelenk szetfozes az amikor szetm... (2014.02.23. 08:41) Csirkés-gombás tészta
  • RabiMiki: Jó! (2014.02.20. 21:06) A Minden Várakozást Felülmúló Nasi
  • motoroskonyhaja: @PHAT: Én csak az okoska kommentelőnek szántam egy kis olvasnivalót. Sokan gondolják azt, hogy a b... (2014.01.29. 12:53) Recept ráérős reggelekre
  • Fazakas László: Tudom, hogy a Bürger az inkább moldáv, mint román, de ha az Auchanba valami román disztributoron k... (2014.01.23. 16:35) A rettegett padlizsánkrém
  • Blas3nik: Édesanyám is gyakran csinált ilyet, batyuskrumplinak hívja. Amúgy kukorica, zöldborsó mindig kerül... (2014.01.17. 20:25) Batyuban sült zöldségek

Kajasznobok, francia séfek, Gordon Ramsay: klikk a kis ikszre a jobb felső sarokban.

2013.11.06. 00:00 PHAT

Paradicsomos-kolbászos rizs

Címkék: könnyű gyors paradicsom rizs kolbász koleszos

Kezdjük az egyik kedvenc villámgyors és nagyon olcsó receptemmel, már rengetegszer elkészítettem, kábé annyi idő alatt kész van, amíg a rizs megfő. Amit a címben látsz, annyiból áll, és azt kell még tudni róla, hogy baromi rondán néz ki, ahhoz képest viszont meglepően finom. De első randira azért nem ezt főzd... Amúgy ez egy GoodFood-os recept lecsupaszított változata. Az eredetit úgy hívják, hogy jambalaya, és valami cajun étel, ennek megfelelően az eredeti recept tartalmaz még cajun fűszerkeveréket (hol a halálba lehet ilyet kapni?!), kaliforniai paprikát (horror drága gyakorlatilag egész évben), kukoricát (ha van kedved, ezt tehetsz hozzá), én első körben ezek nélkül csináltam meg, és annyira bejött, hogy maradtam ennél a változatnál.

Hozzávalók, ebből ketten bőven jóllaknak, de három csajnak is simán elég:
- 1 csomag gyors rizs
- 10 dkg csípős cserkészkolbász, (ez egy szál és most akciós a CBA-ban!) vagy snack kolbász, a lényeg, hogy vékony kolbász legyen
- 1 doboz konzerv hámozott, darabolt paradicsom
- Só, bors, fokhagyma granulátum vagy fokhagymakrém (a szószt nem főzzük, így a sima fokhagyma nem túl szerencsés választás), oregánó, ha még csípősebben szereted tehetsz bele őrölt chilit, de vigyázz, a kolbász elég csípős, kóstold meg előtte!

Elkészítés: tedd oda a rizst főni, mialatt készül, karikázd fel a kolbászt. Ha a rizs megfőtt, először a kolbászt tedd bele, és hagyd egy pár percig állni: a forró rizs felpuhítja a kolbászt, ami kiengedi az isteni, csípős zsírját és befűszerezi vele az egész kaját. Ezután öntsd rá a konzerv paradicsomot, keverd össze, fűszerezd. Ennyi :) Ha találsz a fagyasztó mélyén némi csirkemellett (vagy fizut kaptál és telik rá) akkor azt kockázd fel, pirítsd le egy kis olajon és keverd a kész trutymóba. Isteni lesz, meglátod! 

Ja, és csak ennyit költöttél:
- Gyors rizs: 179 Ft.
- Cserkészkolbász: 245 Ft.
- Konzerv paradicsom: 169 Ft.
Összesen: 593 Ft.

Amit még tudni kell erről a kajáról: istenigazából csak frissen jó, másnapra valahogy megszöttyed, vagy nem tudom, mi a jó szó erre. Meg lehet úgy is enni, de már nem olyan finom...

Íme, így néz ki:

IMG_1209.JPG

IMG_1211.JPG

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atemplomegere.blog.hu/api/trackback/id/tr565617061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reeingre 2013.11.06. 19:44:06

Első komment, egy vadiúj blogban. :)
Tetszik a recept, de van valami külön oka, hogy nem főzöd össze a szószt? A kolbit kicsit megpirítva, lehet, hogy még tutibb lenne.
Ja! Sok sikert a bloghoz!

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.11.06. 19:54:23

@reeingre: köszi szépen!
Őszintén? Lustaság :) Mármint amúgy szeretek főzni, de ezt főleg akkor szoktam csinálni, ha nagyon gyorsan kéne valami kaja, és nincs kedvem a szükségesnél tovább pepecselni vele. De amúgy igazad van, legközelebb kipróbálom úgy is, és akkor friss fokhagymát teszek majd bele, biztos dob rajta egyet.

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.11.06. 20:03:47

@Gorbacsov homlokán a májfolt: haha, lehet, fogalmam sincs, soha életemben nem ettem ilyet :D De meg fogom kóstolni, kíváncsivá tettél, a konzerv verzió milyen lehet. Mondjuk tippre az én verzióm olcsóbb, és ez lenne a blog egyik fő célja.

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.11.06. 21:15:51

@Panther_V: köszi! Egész korrekt ára van. Jó hely lehet ez a fűszeres :)

vitalis06 2013.11.06. 21:34:31

ha rizseslecsó, akkor csinálhatod konzerv paradicsom helyett konzerv lecsóval is.
és lehet cifrázni, sajt, tojás....

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.11.06. 23:05:30

@vitalis06: bizony, ami van otthon, és úgy gondolod illik hozzá, mehet bele nyugodtan. Így születnek a legjobb receptek :)

RÖVIDLÁTÓ 2013.11.06. 23:20:22

A kolbász helyett próbáld meg enyhén átsült borjú bélszínnel, egy kis pirított libamájjal megbolondítva. Egész kellemes a kaviáros pirítós után és a Moet pezsgő elött.

jet set 2013.11.07. 00:15:59

Ha az olcsóság is cél, akkor miért kell gyors rizs? A lassú sem fő olyan nagyon sokáig.
Amúgy jók az ilyen kaják, én sem csípem a sznob cuccokat.

BehenyeÖrs 2013.11.07. 00:26:30

Kolisként szurkolok hogy legyen még ilyen recept, ami nem rántotta:D

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.11.07. 06:51:48

@RÖVIDLÁTÓ: okés, elküldöm az inast bevásárolni.

@jet set: őszintén szólva azért, mert életemben egyszer próbálkoztam normál rizzsel, sok éve, jól elszúrtam és be is égtem az akkori pasim előtt és akkor megfogadtam, hogy én ezzel nem fogok szórakozni :) De persze, nem kötelező a gyors rizs, és amúgy van ennél olcsóbb is (145 Ft-ért is láttam a közértben gyors rizst), de én ezt a fajtát szoktam venni (Riceland), mert bevált.

@BehenyeÖrs: lesz, lesz ;)

commando 2013.11.07. 08:54:13

@RÖVIDLÁTÓ: Megpróbáltam, de belekockáztam két langusztát és dobtam rá két marék szarvagombát. Na, így most tényleg egész elfogadható lett!

randomuser1 2013.11.07. 09:25:14

a legolcsóbb sima rizst kell venni, csak használat elött jól átöblíteni hideg vízben, h kimenjen a felsleges keményítő és tökéletesre lehet azt is főzni.
@RÖVIDLÁTÓ: kenyérrel eszed a kaviárt?
azt mifelénk rég avokádóba töltik.
még a végén az is kiderül, h tokhal helyett csak lazackaviárt eszel, az meg végképp putri.

Mária 2013.11.07. 10:01:35

@PHAT:

"életemben egyszer próbálkoztam normál rizzsel, sok éve, jól elszúrtam és be is égtem az akkori pasim előtt "

Hogy a picsába lehet elszúrni a normál rizst?

Ha nagyon szőke vagy, tegyél be mikróba 1,5 literes ÜVEG edényben 10 dkg normál rizst 6 dl vízzel, meg egy kis sóval, 750 wattra, 20 perc múlva keverd meg, +10 perc múlva megint keverd meg és nézd meg, kell-e rá még víz.

+10 perc múlva vedd ki, és keverd hozzá, amihez akarod.

Köretnek is jó, ha valakinek nincs az az ostoba becsípődése, hogy a rizst "pergősen" akarja enni.

Én jobban szeretem, mint azt a verziót, amikor a főzőlevet ki kell önteni, mert a mikrós rizs alól semmi nem megy kárba, az összes vizet magába szívja, amit aláöntesz.

RÖVIDLÁTÓ 2013.11.07. 10:05:59

@Emmanuel Goldstein:
Eszem a szívedet!Nálunk itt a soron így szokják.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2013.11.07. 10:37:21

@Mária:

Pergősen akaraom enni, kivéve a tejberizst.

kentauri 2013.11.07. 10:43:09

elég gyomor égetőnek tűnik.....

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.11.07. 10:52:31

@Mária: MINDENT el lehet szúrni! :) Köszi, lehet, hogy már felnőttem a feladathoz, legközelebb kipróbálom.

randomuser1 2013.11.07. 11:01:14

@kentauri: aki nem bírja, annak is van recept.
vízben főtt krumpli, csipetnyi sóval megbolondítva :)
@RÖVIDLÁTÓ: ez a mélyszegénység :)
@Panther_V: veszel párolóbetétet párszáz forintért, belerakod a rizst, fazékban aláöntöd a vizet, pártíz perc és csudajó pergős rizsed van, vízben főzve szerintem csak természetfeletti képességekkel megáldott emberek tudják rendesen megcsinálni....

Paraphone 2013.11.07. 12:03:07

A rizsfőzés annyira bonyolult dolog, hogy anyám kb az önálló alvás és a pelenkába szarás között félúton tanított meg rá.

A gáztűzhely egy közepes (átlagos) lángjára ráteszel egy lángelosztót, arra egy nagyobb, nem túl vastag falú lábost (=kínai vagy indiai ""króm"" edény). Félujjnyi olajat hevítesz nagy lángon, mikor fodrozódik, mehet bele egy bögrényi rizs (nem kell megmosni, a korpában vannak a B-vitaminok). Nagy lángon, az olajjal alaposan átkevergetni, amíg az üveges rizs fehérré nem válik (nem kell megpirítani!). Ez azért kell, mert a rizsen él egy baktérium, ami ha a halálát érzi, toxinokat termel, ami életveszélyes, ezért minden olyan módszer, amiben a mosatlan rizst lassan, fokozatosan főzik, potenciális öngyilkossági kísérletnek számít.
Ezután mehet bele pontosan kétszer annyi víz (ugyanabból a bögréből), mint amennyi a rizs volt, meg egy kiskanál só. Nagy lángon, fedő alatt felforralni. Ha felforrt, takarékra levenni, és fedő alatt 7 percig főzni. Akkor egyszer megkeverni, és újabb 6-7 percig főzni. Ha ez is megvolt, akkor nem emelgetni, hanem levenni a tűzről, és mindenestül bebugyolálni egy konyharuhába, abban állni hagyni 20 percet (hardcore háziasszonyok bevágják az egészet az ágynemű közé, és jól bebugyolálják). Egyszer, alaposan átkeverni, és enjoy!
Ha valaki zöldséges rizst akar, akkor a zöldséget a félidős keveréskor rakja bele. Ennyi.

randomuser1 2013.11.07. 13:27:26

@Paraphone: ja, ezt a horváthilonából kopiztad ide, a dolog transzcendetális része az, h az emberek jeletős részénél mindezt betüre betartva se jön össze :)
olyan mint a kávé, van aki jót tud főzni, meg van, aki ugyanazzal a felszereléssel is inkább ne...

duhajparaszt 2013.11.07. 13:39:35

"Ez azért kell, mert a rizsen él egy baktérium, ami ha a halálát érzi, toxinokat termel, ami életveszélyes, ezért minden olyan módszer, amiben a mosatlan rizst lassan, fokozatosan főzik, potenciális öngyilkossági kísérletnek számít."

Ez elég gyanús lett nekem, szemenszedett baromságnak hangzik. És tessék:

www.foodsafety.govt.nz/elibrary/industry/safe_cooling-cooked_rice.htm

www.nhs.uk/chq/Pages/Can-reheating-rice-cause-food-poisoning.aspx?CategoryID=51&SubCategoryID=215

www.sts-solutions.com/food-safety/food-poisoning-and-rice/

www.abc.net.au/health/talkinghealth/factbuster/stories/2009/01/27/2475255.htm

en.wikipedia.org/wiki/Bacillus_cereus

Röviden arról van szó, hogy ha főzés után órákig szobahőmérsékleten marad a rizs, akkor elszaporodnak benne az említett baktériumok (a főzést túlélt spórákból), és az általuk termelt toxint az újramelegítés sem bontja le. 1-6 órán belül ételmérgezést - hányást, hasmenést - okoz, 24 órán belül elmúlik. Szó sincs rizsszemeken élő gyilkos méregbaktériumokról.
Szóval nehogy parázni kezdjen bárki attól, hogy ha nem jól főzi meg a rizst, kiirtja a családot. A megfőzött, de el nem fogyasztott rizst mielőbb tegyük hűtőbe, 'szt kész.

A recept majdnem jó egyébként.

a medve arc 2013.11.07. 21:50:32

Na a rizs legegyszerűbb főzési módja. Feltesszük magas lángon lábosba beletukmálunk vizet és helyezünk bele sót meg olajat. Megvárjuk amíg forr a víz ezután belerakjuk a rizst. (így megöljük a fránya bacikat) :D Elszámolunk 150 missziszippi-t elzárjuk a gázt és 9 percre lefedjük a lábast. (kockáknak e.ggtimer.com/) Utána leszűrjük átkeverjük oszt készen is van. Azért írtam így, hogy nehezebb legyen kibogarászni.

2013.11.08. 13:22:36

Rizst a legjobban villanytűzhelyen, vatagfalú lábosban lehet főzni, ha a levét elfőtte, lekapcsolni a tűzhelyet és otthagyni magára. Én @Paraphone: én is erre a módszerre esküszöm.
Gyakorlaton egy rizottót kellett főznöm, soha nem górtam még el rizst, de akkor sikerült, nagyon masztos lett, sok volt benne a víz, kaptam egy 3-ast rá.
Egyébként a rizottók számtalan variációját is csak ajánlani tudom, gyakorlatilag ami a hűtüben található bár mit fel lehet hozzá használni, egy jó kis mártás, hideg vagy meleg nagyon megdobja.
süti beállítások módosítása