Kezdjük az egyik kedvenc villámgyors és nagyon olcsó receptemmel, már rengetegszer elkészítettem, kábé annyi idő alatt kész van, amíg a rizs megfő. Amit a címben látsz, annyiból áll, és azt kell még tudni róla, hogy baromi rondán néz ki, ahhoz képest viszont meglepően finom. De első randira azért nem ezt főzd... Amúgy ez egy GoodFood-os recept lecsupaszított változata. Az eredetit úgy hívják, hogy jambalaya, és valami cajun étel, ennek megfelelően az eredeti recept tartalmaz még cajun fűszerkeveréket (hol a halálba lehet ilyet kapni?!), kaliforniai paprikát (horror drága gyakorlatilag egész évben), kukoricát (ha van kedved, ezt tehetsz hozzá), én első körben ezek nélkül csináltam meg, és annyira bejött, hogy maradtam ennél a változatnál.
Hozzávalók, ebből ketten bőven jóllaknak, de három csajnak is simán elég:
- 1 csomag gyors rizs
- 10 dkg csípős cserkészkolbász, (ez egy szál és most akciós a CBA-ban!) vagy snack kolbász, a lényeg, hogy vékony kolbász legyen
- 1 doboz konzerv hámozott, darabolt paradicsom
- Só, bors, fokhagyma granulátum vagy fokhagymakrém (a szószt nem főzzük, így a sima fokhagyma nem túl szerencsés választás), oregánó, ha még csípősebben szereted tehetsz bele őrölt chilit, de vigyázz, a kolbász elég csípős, kóstold meg előtte!
Elkészítés: tedd oda a rizst főni, mialatt készül, karikázd fel a kolbászt. Ha a rizs megfőtt, először a kolbászt tedd bele, és hagyd egy pár percig állni: a forró rizs felpuhítja a kolbászt, ami kiengedi az isteni, csípős zsírját és befűszerezi vele az egész kaját. Ezután öntsd rá a konzerv paradicsomot, keverd össze, fűszerezd. Ennyi :) Ha találsz a fagyasztó mélyén némi csirkemellett (vagy fizut kaptál és telik rá) akkor azt kockázd fel, pirítsd le egy kis olajon és keverd a kész trutymóba. Isteni lesz, meglátod!
Ja, és csak ennyit költöttél:
- Gyors rizs: 179 Ft.
- Cserkészkolbász: 245 Ft.
- Konzerv paradicsom: 169 Ft.
Összesen: 593 Ft.
Amit még tudni kell erről a kajáról: istenigazából csak frissen jó, másnapra valahogy megszöttyed, vagy nem tudom, mi a jó szó erre. Meg lehet úgy is enni, de már nem olyan finom...
Íme, így néz ki: