HTML

A templom egere

Takarékos receptek diákoknak, kispénzűeknek, hónap végén fillérekből élőknek... kaják 1000 Ft alatt. Nem a gasztronómia csúcsa, de jobb, mint a kenyér és a víz. Mert a templom egerének is ennie kell valamit.

Friss topikok

  • halaloszto: jaa, hogy nalatok a szetfozes az az amikor puha! igy mar ertem. mifelenk szetfozes az amikor szetm... (2014.02.23. 08:41) Csirkés-gombás tészta
  • RabiMiki: Jó! (2014.02.20. 21:06) A Minden Várakozást Felülmúló Nasi
  • motoroskonyhaja: @PHAT: Én csak az okoska kommentelőnek szántam egy kis olvasnivalót. Sokan gondolják azt, hogy a b... (2014.01.29. 12:53) Recept ráérős reggelekre
  • Fazakas László: Tudom, hogy a Bürger az inkább moldáv, mint román, de ha az Auchanba valami román disztributoron k... (2014.01.23. 16:35) A rettegett padlizsánkrém
  • Blas3nik: Édesanyám is gyakran csinált ilyet, batyuskrumplinak hívja. Amúgy kukorica, zöldborsó mindig kerül... (2014.01.17. 20:25) Batyuban sült zöldségek

Kajasznobok, francia séfek, Gordon Ramsay: klikk a kis ikszre a jobb felső sarokban.

2013.12.30. 10:10 PHAT

Lekváros-diós omlós kiflik

Címkék: dió édesség lekvár aprósüti

Itt van annak a minikiflinek az eredetije, amit ebben a posztban említettem. Ez azért némileg összetettebb, melósabb, de cserébe sokkal finomabb is. Krémsajt a tészta alapja? Tényleg csak ennyi alapanyagból áll? Ezt ki kellett próbálnom. Többszöri kísérletezésre sikerült az összetevők arányát jól eltalálni, mivel - mint látod - elég sok a "nedves" anyag benne. A liszt mennyisége függ az alapanyagoktól, azért írtam nagyjából a mennyiséget, mindjárt kifejtem ezt részletesebben is.

Hozzávalók (32 db. kis kifli lesz belőle):
Tészta:
- 250g tejszínes krémsajt (vagy mascarpone)
- 250g vaj/margarin (szobahőmérsékletű, puha vaj kell hozzá)
- 4 evőkanál cukor
- 400-450g liszt
- 1 cs vaníliás cukor (ha épp van otthon, amúgy nem annyira fontos)
Töltelék:
- 125g őrölt dió
- 2-3 evőkanál cukor a dióhoz, ízlés szerint
- 8 evőkanál lekvár - lehetőleg szilva, de mást is használhatsz. Ha nincs, elhagyható.

Elkészítés: a krémsajtot a vajjal, a vaníliás cukorral és a kristálycukorral tedd egy nagyobb keverőtálba és keverd habosra. Jól dolgozd össze, az a lényeg. Ha ez megvan, add hozzá fokozatosan a lisztet, 10 dekánként és figyeld, mennyit vesz fel a tészta. Akkor jó, ha már szépen összeáll és nem ragad a kezedhez. Én elhasználtam hozzá 45 dekát, de lehet, hogy neked 35-40 is elég lesz. Egy lágy, könnyen gyúrható tésztát fogsz kapni. Oszd el négy részre, formálj golyókat belőle, csomagold őket folpackba és tedd be a frigóba pihenni egy órára.

Ha letelt az egy óra kapcsold be a sütőt 180 fokra. Vedd ki a tésztagolyóidat a hűtőből, fogd az elsőt és lisztezett felületen nyújts belőle kábé 20 centi átmérőjű kört. Tegyél rá nagyjából 2 evőkanál lekvárt, kend el egyenletesen, majd szórd meg a cukorral elkevert dióval. A lekvárral érdemes csínján bánni, mert ha túlzásba viszed, úgyis ki fog folyni sütés közben. Ha ezzel megvagy, vágd fel 8 cikkelyre, úgy, mint a pizzát szoktuk. Kívülről befelé haladva tekerd fel a cikkelyeket, hajlítsd kifli formára őket, és pakold egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ismételd meg ugyanezt a másik három golyóval is. Ha megvagy, told be a sütőbe és süsd nagyjából 30 percig, amíg szép piros lesz a tetejük. Sütés közben valamennyi vajat fog engedni a tészta, de ne ijedj meg, ez normális.

Ha nem használsz lekvárt, akkor mielőtt rászórod a diót a tésztára, kend meg vékonyan egy kevés, vizzel elkevert tojásfehérjével. Ebből a sütés előtt a kiflik tetejére is mehet. Amúgy ezt az édes tésztaalapot egy csomó mindennel meg lehet tölteni, nézz szét, mi van otthon. Csinálhatsz például kakaós, vagy fahéjas krémet hozzá, vagy mehet rá mogyorókrém, végső esetben lehet, hogy még pudinggal is megpróbálnám. Szóval ha az otthoni készletből gazdálkodsz, még ennél olcsóbban is ki tudod hozni. Remek vendégváró aprósüti, de reggel, kávé mellé is isteni.

Ennyit költöttem:
Margarin (Rama): 185 Ft.
Krémsajt (Hajdúsági tejszínes): 309 Ft.
Liszt: kb. 50 Ft.
Cukor: kb. 50 Ft.
Diótöltelék: kb. 190 Ft.
Lekvár: házi
Összesen: 784 Ft.

Ezt a diót 25 dekás csomagban vettem és utólag láttam, hogy sajnos csak 30%-a valódi dió, valószínűleg ezért is volt ilyen olcsó. De így is nagyon finom lett :) Te persze ha akarsz, vehetsz hozzá igazi diót és mascarponét, ha így az ünnepek után belefér a költségvetésbe.

IMG_1424.JPG

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atemplomegere.blog.hu/api/trackback/id/tr255653853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2013.12.30. 20:51:22

Mennyei sütike. Becsületes neve: rugelach.

Intizar 2013.12.31. 13:29:29

@PHAT: Természetesen nem arra akartam utalni, hogy nem találhattad föl magadtól. De ezen a néven eszik a zsidók Purimkor (ha jól emlékszem, ennek utána kell nézni).

Intizar 2013.12.31. 13:31:42

@PHAT: Na tessék, nem jól mondtam. Hanukára és Tu Bisvátra való. Ha Purim, akkor humentás, avagy Hámán füle.

Intizar 2013.12.31. 13:46:29

en.wikipedia.org/wiki/Rugelach
Ezek szerint is Hanukára való. Nagy elégtétel számomra a "cut rugelach" képe, mert én csak úgy csinálom, nincs türelmem kiflicskéket tekerni - úgy látszik, nem vagyok egyedül.

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.12.31. 14:04:52

@Intizar: áh, nem én találtam föl :) Valahol láttam a neten pár hónapja, nem is rugelach néven, csak sztem az a recept nem volt jó, mert nagyon kevés lisztet és cukrot írt hozzá. Micsoda tradicionális süti, nahát, fogalmam sem volt róla. Akkor te úgy csinálod, hogy feltekered mint a bejglit és feldarabolod?

Intizar 2013.12.31. 14:10:54

@PHAT: Úgy biza. A praktikum szellemében!

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.12.31. 14:13:52

@Intizar: tök jó ötlet, úgy tényleg gyorsabb, ráadásul több tölteléket is elbír, mint ezek a pici kiflik. Lehet, h legközelebb kipróbálom a te módszereddel :)

Intizar 2013.12.31. 14:16:50

@PHAT: Figyelmeztetlek, csokító jellegű lesz. Ronda, de finom.

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.12.31. 14:32:46

@Intizar: inkább olyan legyen, mint fordítva :D
süti beállítások módosítása