Nagy rajongója vagyok a cinnamon rolls-nak, vagyis a fahéjas csigának, mindenképpen meg akartam itthon is próbálni és isteni finom lett! Semmi köze a boltban kapható csigához amúgy. Ez kelt tésztából készül, mennyeien puha és melegen totálisan ellenállhatatlan. Úgy 2-3 óra míg elkészül (persze kelesztéssel és sütéssel együtt) és a tésztanyújtással kicsit birkózni kell, de a végeredmény minden fáradtságért kárpótolni fog! Megsütöttem már kakaós változatban is, nem tudnám eldönteni, melyik a finomabb.
Hozzávalók (2-3 főre)
Tészta:
25 deka finomliszt
2 evőkanál cukor
1,5 deci tej
1 tojás sárgája
1 teáskanál szárított élesztő
1/2 teáskanál só
2,5 deka margarin vagy vaj
Töltelék:
1 evőkanál kakaópor vagy fahéj
2 evőkanál porcukor
5 deka margarin/vaj
1 tojásfehérje
Kell még hozzá kábé 2-3 deci cukrozott, meleg tej
Elkészítés: begyújtom a villanytűzhelyemen az egyik platnit a legkisebb lángra. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, a közepébe lyukat fúrok, ide jön az élesztő, a cukor és a meglangyosított tej. Letakarom és adok neki 5-10 percet, míg az élesztő felfut. Ekkor hozzáadom a tojássárgáját is, és elkezdem dagasztani. Ha nagyon ragad a tészta, teszek még hozzá lisztet. Ha nagyjából összeállt, mehet bele a margarin, és ezzel még pár percig gyúrom, míg szépen összeáll. Akkor letakarom egy konyharuhával, és a tűzhely mellé rakom, hogy meleg helyen kábé duplájára nőjjön nagyjából egy óra alatt.
Ha szépen megkelt, gyorsan összedobom a tölteléket, csak össze kell keverni mindent. A tésztát lisztezett felületre borítom, kicsit átgyúrom, majd vékonyra nyújtom, nagyjából téglalap alakúra - ez az egész folyamat legmacerásabb része, ez a szemét tészta mindig összeugrik :) Ha végre sikerült kinyújtani, megkenem a töltelékkel - nem túl vastagon, mert akkor szanaszét folyik - és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerem. Majd fogok egy kést (nekem a recés vált be a legjobban erre) és óvatosan, lehetőleg nem szétlapítva nagyjából 3 centis darabokra vagdalom. Sütőpapírral bélelt, kerek formába rakom a kis csigákat, egymás mellé, és még fél órát kelesztem a tűzhely mellett.
A sütőt bemelegítem 180 fokra, a fél óra leteltével betolom a sütőbe. Nagyjából 30 perc kell neki, hogy szépen megsüljön. Úgy 15 perc után meglocsolom a cukrozott tej kábé felével. Ha megsült és kivettem, ráöntöm a maradék tejet, ettől lesz finom puha a tésztája, és megpróbálok várni, míg egy kicsit kihül, nem azonnal nekiesni. Ha marad, reggelire is finom, de 2 napnál tovább nem igazán érdemes tartogatni, a kelt tészta frissen a legjobb.
Ennyit költöttem:
Nekem most ehhez szó szerint minden volt itthon, tehát semmit :) De úgy saccra 600 Ft-ból kijön.
Mutatom, ez a fahéjas:
Ez pedig a kakaós verzió, kicsit kócosabb lett, mert ez dupla adagból készült és nem nagyon akart elférni.
Tipp: én a tetejére szoktam még rakni egy kis sűrített tejet, de ha van ötleted, milyen máz illene hozzá, oszd meg légyszi kommentben!