Ez a világ legjobb levese (értsd: a kedvencem). Ha megcsinálom, szó szerint addig járok rá, míg el nem fogy, képes vagyok degeszre enni magam belőle, mert hiába nem vagyok már éhes, akkor is kívánom. Pedig amúgy nem vagyok túlzottan oda a levesekért... Gyakorlatiasan nézve az is jó benne, hogy nagyon tartalmas, így általában második fogásnak elég a palacsinta. Vagy valami hasonló.
Hozzávalók (3-4 főre):
50 deka sertéscomb
1 üveg zöldbab
1 nagy fej hagyma
2 közepes krumpli
1 doboz tejföl (200 ml)
1 evőkanál liszt
só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény
Elkészítés: pörköltalapot csinálok. Az apróra vágott hagymát megpárolom, rádobom a felkockázott húst. Egy kicsit megpirítom, öntök alá kb. 1 deci vizet és hozzáadom a fűszereket: 1 kávéskanál só és őrölt bors, 2 kk őrölt kömény és kábé 1 evőkanál fűszerpaprika - ez utóbbinál én csípős és csemege keverékét használom, de ha te nem vagy híve a csípős ételeknek, akkor használj csak simán csemegét. Jól megkeverem, hozzáadom a felkockázott burgonyát, és felöntöm annyi vízzel, hogy duplán ellepje. Ha ezzel megvagyok, kisebbre veszem a lángot, lefedem a fazekat, és magára hagyhatom nagyjából 45 percre.
Ha ez letelt, visszanézek rá, hogy mennyire főtt meg a hús. Akkor jó, ha már majdnem teljesen puha, lehet, hogy kell neki egy óra is, húsfüggő. Ekkor hozzáöntöm az üveges zöldbabot, levével együtt, és felöntöm nagyjából 1/2 liter vízzel. Ilyenkor megkóstolom és ha kell, még utánapótolom a fűszereket. Egyet forralok rajta, közben összekeverem a lisztet a tejföllel, egy evőkanálnyi leveslével és ezt is hozzáöntöm. Felforralom, és ha minden megpuhult benne, akkor készen van. Én egy 2.5 literes fazékba szoktam készíteni, az majdnem tele lesz a végén.
Ennyibe került:
sertéscomb: 566 Ft.
zöldbab: 249 Ft.
hagyma: 28 Ft.
krumpli: 80 Ft.
tejföl (200 ml): 75 Ft.
Összesen: 998 Ft.
Na, ez épphogy belefér a keretbe. Örülök, hogy ki tudom rakni :)
Én szoktam amúgy még egy doboz tejfölt venni, és teszek a már tányérba porciózott adagra is. Így még gusztább, ha egyáltalán lehet ezt fokozni: