Mindenekelőtt beszéljünk a spenótról. Tudom, utálod. Én is. De elmesélek valamit. Pár éve Velencében hátizsákos túráztam a barátaimmal, és az utcán kerestem valami ennivalót, ami lehetőleg nem pizza. Így sikerült kifognom egy nagyjából szendvics méretű, (valószínűleg) pizzatésztába töltött spenótos-ricottás kaját. Szerintem nem is tudtam, mit kértem, de amikor megkóstoltam: te úr isten! Döbbenetesen finom volt. A spenótot magában azóta sem eszem meg, de amit a ricottával ezek ketten művelnek egymással... a jellegzetes spenót-íz átadja a helyét valami fenséges, krémes csodának. Ez a frigy a mennyben született.
És hogy mi az a quiché? A franciák pizzája, egy lepény-szerű, omlós tésztaalappal készülő, klasszikus francia étel. Csomó mindennel meg lehet tölteni. Lehet húsos, zöldséges, sajtos, gombás, gyakorlatilag a fantáziádra van bízva. Ja, és igen, ehhez tésztát kell gyúrni. De ne ijedj meg, baromi könnyen összedobható. Ami pedig a legjobb benne: ez az étel úgy templomegeres, hogy a végeredménnyel mindenkit le fogsz nyűgözni. Imádni fogják. Még a gasztronáci anyósod, a konyhatündér anyukád és a pasid/csajod is, aki ki nem állhatja a spenótot. Tudom, mert teszteltem.
Hozzávalók 3-4 főre:
A tészta:
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 15 dkg vaj/margarin
- 5 evőkanál jéghideg víz
só
A töltelék:
- 45 deka spenót (ehhez az aprított fagyasztott változatot használom, a pépes nem jó)
- 1 evőkanál margarin
- 1 nagyobbacska fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 25 deka ricotta (Ezt ismered, ugye? Olasz sajt-szerűség. Lelőhely: Tesco, Interspar tuti)
só, bors, szerecsendió
+1 tojás majd a tetejére
Elkészítés: először a tésztát rakjuk össze. Fontos, hogy minden hozzávalónak hidegnek kell lennie, sőt, a kezed is legyen az, plusz gyorsan kell vele dolgozni, így lesz omlós. Egy nagyobb tálba öntsd bele a lisztet, üsd bele a tojást, mehet bele egy kiskanál só, locsold meg a vízzel, a vékony darabokra vágott vajat dobd rá, és gyúrd össze. Pár perc alatt összeáll, tekerd folpackba és tedd be a frigóba legalább egy órára.
Közben csináld meg a tölteléket. Vágd fel a hagymát, futtasd meg a margarinon, a spenótot tedd rá, és menjen hozzá a fokhagyma. 1-2 kavarás után mehet bele a többi hozzávaló is. Sóból, borsból, szerecsendióból kb. egy mokkáskanálnyit tegyél bele, de kóstold meg a biztonság kedvéért. Nem kell főzni, csak összemelegíteni és ez kész is van, nem tart tovább 10 percnél.
Vedd ki a tésztát a hűtőből, és mielőtt hozzáfognál, izzítsd be a sütőt 210 fokra. Szedd két darabra, nagyjából 1/3 - 2/3 arányban. Lisztezett felületen pikkpakk ki lehet nyújtani. Nincs nyújtófád? Sebaj. Fogj egy borosüveget (nálad is halomban áll a mosogató alatt, ne is tagadd), alaposan mosd le a külsejét és simán használhatod tésztanyújtásra (ciki vagy sem, de nekem sincs nyújtófám, pedig elég gyakran sütök tésztás cuccokat :). Szóval kell egy nagyobb kör, ami egy kb. 28 centis átmérőjű, kerek formának nem csak az alját, de az oldalát is beborítja, és egy kisebb majd a tetejére. Szerintem a legjobb ehhez kapcsos tortaformát használni. Most már csak annyi van, hogy belerakod a formába a nagyobb tésztakört, rá a tölteléket, és ráfekteted a kisebb tésztakört. Mielőtt lefeded, csípj ki a tésztából egy darabot, itt fognak a gőzök távozni. A szélén hajtsd egymásra a tésztát. Kend meg a tetejét vastagon a felvert tojással, és süsd nagyjából 30-40 percig, amíg a teteje szép piros lesz. Arra figyelj, hogy 5-10 perc után vedd kisebbre a hőfokot, olyan 180 fokra.
Ha marad belőle, másnap, hidegen is nagyon finom. És látod: csináltál egy "puccos" francia kaját, tök olcsón, ráadásul kábé ugyanannyi volt vele a meló, mint egy főzelékkel.
Ez az ételcsoda pedig ennyibe került:
Liszt: 109 Ft (1kg, ha épp nincs otthon).
Spenót: 279 Ft.
Ricotta: 249 Ft.
Margarin: 149 Ft. ez kocka, de ha van a hűtőben szendvicsbe kenős, azt is használhatsz hozzá
Tojás: kb. 60 Ft.
Hagyma, fokhagyma: kb. 80 Ft.
Összesen kb: 926 Ft.
Ilyen gyönyörűségesen néz ki: