HTML

A templom egere

Takarékos receptek diákoknak, kispénzűeknek, hónap végén fillérekből élőknek... kaják 1000 Ft alatt. Nem a gasztronómia csúcsa, de jobb, mint a kenyér és a víz. Mert a templom egerének is ennie kell valamit.

Friss topikok

  • halaloszto: jaa, hogy nalatok a szetfozes az az amikor puha! igy mar ertem. mifelenk szetfozes az amikor szetm... (2014.02.23. 08:41) Csirkés-gombás tészta
  • RabiMiki: Jó! (2014.02.20. 21:06) A Minden Várakozást Felülmúló Nasi
  • motoroskonyhaja: @PHAT: Én csak az okoska kommentelőnek szántam egy kis olvasnivalót. Sokan gondolják azt, hogy a b... (2014.01.29. 12:53) Recept ráérős reggelekre
  • Fazakas László: Tudom, hogy a Bürger az inkább moldáv, mint román, de ha az Auchanba valami román disztributoron k... (2014.01.23. 16:35) A rettegett padlizsánkrém
  • Blas3nik: Édesanyám is gyakran csinált ilyet, batyuskrumplinak hívja. Amúgy kukorica, zöldborsó mindig kerül... (2014.01.17. 20:25) Batyuban sült zöldségek

Kajasznobok, francia séfek, Gordon Ramsay: klikk a kis ikszre a jobb felső sarokban.

2013.11.14. 14:42 PHAT

Spenótos-ricottás quiché

Címkék: spenót vega ricotta felvágós

Mindenekelőtt beszéljünk a spenótról. Tudom, utálod. Én is. De elmesélek valamit. Pár éve Velencében hátizsákos túráztam a barátaimmal, és az utcán kerestem valami ennivalót, ami lehetőleg nem pizza. Így sikerült kifognom egy nagyjából szendvics méretű, (valószínűleg) pizzatésztába töltött spenótos-ricottás kaját. Szerintem nem is tudtam, mit kértem, de amikor megkóstoltam: te úr isten! Döbbenetesen finom volt. A spenótot magában azóta sem eszem meg, de amit a ricottával ezek ketten művelnek egymással... a jellegzetes spenót-íz átadja a helyét valami fenséges, krémes csodának. Ez a frigy a mennyben született.

És hogy mi az a quiché? A franciák pizzája, egy lepény-szerű, omlós tésztaalappal készülő, klasszikus francia étel. Csomó mindennel meg lehet tölteni. Lehet húsos, zöldséges, sajtos, gombás, gyakorlatilag a fantáziádra van bízva. Ja, és igen, ehhez tésztát kell gyúrni. De ne ijedj meg, baromi könnyen összedobható. Ami pedig a legjobb benne: ez az étel úgy templomegeres, hogy a végeredménnyel mindenkit le fogsz nyűgözni. Imádni fogják. Még a gasztronáci anyósod, a konyhatündér anyukád és a pasid/csajod is, aki ki nem állhatja a spenótot. Tudom, mert teszteltem.

Hozzávalók 3-4 főre:

A tészta:
- 30 dkg liszt
- 1 tojás
- 15 dkg vaj/margarin
- 5 evőkanál jéghideg víz

A töltelék:
- 45 deka spenót (ehhez az aprított fagyasztott változatot használom, a pépes nem jó)
- 1 evőkanál margarin
- 1 nagyobbacska fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma,
- 25 deka ricotta (Ezt ismered, ugye? Olasz sajt-szerűség. Lelőhely: Tesco, Interspar tuti)
só, bors, szerecsendió
+1 tojás majd a tetejére

Elkészítés: először a tésztát rakjuk össze. Fontos, hogy minden hozzávalónak hidegnek kell lennie, sőt, a kezed is legyen az, plusz gyorsan kell vele dolgozni, így lesz omlós. Egy nagyobb tálba öntsd bele a lisztet, üsd bele a tojást, mehet bele egy kiskanál só, locsold meg a vízzel, a vékony darabokra vágott vajat dobd rá, és gyúrd össze. Pár perc alatt összeáll, tekerd folpackba és tedd be a frigóba legalább egy órára.

Közben csináld meg a tölteléket. Vágd fel a hagymát, futtasd meg a margarinon, a spenótot tedd rá, és menjen hozzá a fokhagyma. 1-2 kavarás után mehet bele a többi hozzávaló is. Sóból, borsból, szerecsendióból kb. egy mokkáskanálnyit tegyél bele, de kóstold meg a biztonság kedvéért. Nem kell főzni, csak összemelegíteni és ez kész is van, nem tart tovább 10 percnél.

Vedd ki a tésztát a hűtőből, és mielőtt hozzáfognál, izzítsd be a sütőt 210 fokra. Szedd két darabra, nagyjából 1/3 - 2/3 arányban. Lisztezett felületen pikkpakk ki lehet nyújtani. Nincs nyújtófád? Sebaj. Fogj egy borosüveget (nálad is halomban áll a mosogató alatt, ne is tagadd), alaposan mosd le a külsejét és simán használhatod tésztanyújtásra (ciki vagy sem, de nekem sincs nyújtófám, pedig elég gyakran sütök tésztás cuccokat :). Szóval kell egy nagyobb kör, ami egy kb. 28 centis átmérőjű, kerek formának nem csak az alját, de az oldalát is beborítja, és egy kisebb majd a tetejére. Szerintem a legjobb ehhez kapcsos tortaformát használni. Most már csak annyi van, hogy belerakod a formába a nagyobb tésztakört, rá a tölteléket, és ráfekteted a kisebb tésztakört. Mielőtt lefeded, csípj ki a tésztából egy darabot, itt fognak a gőzök távozni. A szélén hajtsd egymásra a tésztát. Kend meg a tetejét vastagon a felvert tojással, és süsd nagyjából 30-40 percig, amíg a teteje szép piros lesz. Arra figyelj, hogy 5-10 perc után vedd kisebbre a hőfokot, olyan 180 fokra. 

Ha marad belőle, másnap, hidegen is nagyon finom. És látod: csináltál egy "puccos" francia kaját, tök olcsón, ráadásul kábé ugyanannyi volt vele a meló, mint egy főzelékkel.

Ez az ételcsoda pedig ennyibe került:
Liszt: 109 Ft (1kg, ha épp nincs otthon).
Spenót: 279 Ft.
Ricotta: 249 Ft.
Margarin: 149 Ft. ez kocka, de ha van a hűtőben szendvicsbe kenős, azt is használhatsz hozzá
Tojás: kb. 60 Ft.
Hagyma, fokhagyma: kb. 80 Ft.

Összesen kb: 926 Ft.

Ilyen gyönyörűségesen néz ki:

IMG_1263.JPG

IMG_1268.JPG

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atemplomegere.blog.hu/api/trackback/id/tr775620056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gy franciska 2013.11.14. 17:42:52

Tetszik a blog és az eddigi bejegyzések. Egy apró javítás ehhez: nem 'quiché' (amit kisé-nek kellene ejteni), hanem 'quiche' ékezet nélkül, amit - a magyarok számára viccesen - 'kis'-nek kell ejteni.
hu.wikipedia.org/wiki/Quiche
Remélem, ez még nem "kajasznobság". :-) Mégegyszer gratula a bloghoz.

giorgio.nane 2013.11.14. 18:27:02

nagymamán finom spenótos rétese jutott eszembe, no meg a jó kis balkáni burek ...kisé ide kissé oda :D

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.11.14. 19:14:26

@gy franciska: dehogy, köszi az észrevételt! És örülök, hogy tetszik a blog :)

Pierr Kardán 2013.11.14. 20:21:03

Jól néz ki, tényleg finom lehet...

Minden formájában imádom a spenótot, de amikor Tunéziában fahéjas cukros ízesítéssel adták, az azért fura volt...

Varázspálca · http://szamvarazs.blogspot.hu/ 2013.11.22. 13:37:15

Szia! Bocs kérdésért, de én ennél kezdőbb vagyok. Darabos fagyasztott spenótot kiengedem előbb, hogy lecsöpögjön? és amikor készítem a leendő tölteléket, leöntöm a levét?

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.11.22. 14:25:12

@Varázspálca: szia, igen, olvaszd ki először. Én ezt a fajta spenótot nem csöpögtetem le, szerintem nincs (annyi) leve. De ha neked sikerül kifogni olyat, aminek van, akkor igen, öntsd le a levét. Majd írd meg, hogy sikerült :)

Varázspálca · http://szamvarazs.blogspot.hu/ 2013.11.22. 16:12:00

@PHAT: Köszönöm a választ. Mindenképp jelentkezni fogok! A jövő hétre van beütemezve a nagy kísérlet.

Varázspálca · http://szamvarazs.blogspot.hu/ 2013.12.05. 23:20:54

Ígértem visszajelzést: nagyon finom lett!

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.12.06. 14:13:10

@Varázspálca: köszi, nagyon örülök, hogy nektek is ízlett!
süti beállítások módosítása