HTML

A templom egere

Takarékos receptek diákoknak, kispénzűeknek, hónap végén fillérekből élőknek... kaják 1000 Ft alatt. Nem a gasztronómia csúcsa, de jobb, mint a kenyér és a víz. Mert a templom egerének is ennie kell valamit.

Friss topikok

  • halaloszto: jaa, hogy nalatok a szetfozes az az amikor puha! igy mar ertem. mifelenk szetfozes az amikor szetm... (2014.02.23. 08:41) Csirkés-gombás tészta
  • RabiMiki: Jó! (2014.02.20. 21:06) A Minden Várakozást Felülmúló Nasi
  • motoroskonyhaja: @PHAT: Én csak az okoska kommentelőnek szántam egy kis olvasnivalót. Sokan gondolják azt, hogy a b... (2014.01.29. 12:53) Recept ráérős reggelekre
  • Fazakas László: Tudom, hogy a Bürger az inkább moldáv, mint román, de ha az Auchanba valami román disztributoron k... (2014.01.23. 16:35) A rettegett padlizsánkrém
  • Blas3nik: Édesanyám is gyakran csinált ilyet, batyuskrumplinak hívja. Amúgy kukorica, zöldborsó mindig kerül... (2014.01.17. 20:25) Batyuban sült zöldségek

Kajasznobok, francia séfek, Gordon Ramsay: klikk a kis ikszre a jobb felső sarokban.

2013.12.31. 09:32 PHAT

Te is unod már a lencsefőzeléket?

Címkék: lencse egytál gyors paradicsom csirkemáj bacon laktató

Lencsét enni újévkor márpedig kell, ez egy szép hagyomány. De már megint főzeléket? Jó, jó, tudom, én is szeretem, de kezdjünk már valamit azzal a lencsével az örökös főzelék helyett! Mutatok egy alternatívát, ami kijön egy ezresből, különlegesebb, és banyek, nagyon finom. Plusz az sem utolsó szempont, hogy nagyjából fél óra alatt megvan. De én a helyedben azért megcsinálnám ma, hogy ne kelljen holnap másnaposan főzőcskézni ;) 

Paradicsomos-lencsés-baconos csirkemáj ragu, baconbe tekert csirkemájjal

Oké, lehet, hogy ez így pöppet túlzásnak hangzik, de ha már bacon is, meg máj is, nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy csináljak egy kis betekert májat a ragu mellé.

Hozzávalók (nagyjából 2-3 adag lesz belőle):
- 1/2 kg. csirkemáj
- 1 konzerv lencse, vagy 25 deka főtt lencse, ha nem vagy olyan lusta, mint én :)
- 1 konzerv darabolt paradicsom (ennek legalább van íze, nem úgy, mint a frissnek ilyenkor télen)
- 15 deka baconszalonna (9 szelet)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 nagyobbacska fokhagyma
só, bors, majoranna, esetleg bazsalikom, olaj

Elkészítés: bemelegítem a sütőt 180 fokra. Először a májat fogom és megtisztítom, szétválasztom őket, és a nagyobb feléből 6 darabot félreteszek, a maradékot feldarabolom. A félretett májakat fűszerezem borssal és majorannával, majd betekerem a baconbe mindegyiket, jénaiba fektetem őket, egy pici olajjal meglocsolom a tetejüket, letakarom alufóliával és betolom a sütőbe. Úgy 20 percig kell sütni, aztán majd leszedem a fóliát és rápirítok, hogy a bacon jó ropogós legyen.

Közben feldarabolom a maradék bacont és bedobom egy serpenyőbe. Amikor már szépen pirul, mehet rá a felaprított hagyma és fokhagyma. Ha a hagyma szép üveges, rázúdítom a csirkemájat, mehet rá a bors és a majoranna (sózni ilyenkor nem szabad,mert megkeményedik a máj), és kevergetve fehéredésig pirítom.  Végül megy bele a paradicsom, és a lencse, amiről előzőleg leöntöttem a levet. Most megsózom, kóstolom és utánafűszerezek, ha úgy érzem. Ezt már nem kell főzni, csak jól átkeverni és összemelegíteni. Ha szereted a csípőset, egy kis erőspaprika/chili nem árt neki. 

Szerintem eléggé laktató így önmagában is, de eheted kenyérrel, vagy ha ennél is tartalmasabbat szeretnél, főzz hozzá egy adag rizst. 

Ennyit költöttem:
Csirkemáj: 329 Ft.-
Bacon: 225 Ft.-
Lencse: 209 Ft.-
Paradicsom: 169 Ft.-
Hagyma, fokhagyma: kb. 40 Ft.-
Összesen: 972 Ft.

Így már biztosan jól indul 2014 :) Boldog Új Évet!

IMG_1694.JPG

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://atemplomegere.blog.hu/api/trackback/id/tr955717671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.31. 15:00:54

Nem néz ki rosszul. A csirkemáj nem keményedik meg a sózástól, vagy még nem ettél kemény májat.

PHAT · http://atemplomegere.blog.hu/ 2013.12.31. 15:35:39

@Waka: és még finomabb is, ahogy kinéz :) A májat illetően nem tudom, lehet, hogy igazad van, de nekem anya így tanította, és tudod hogy van ez, az ember nem igazán szokott szembemenni az anyukája tanításával ilyen téren :)

_ng_ 2013.12.31. 18:24:11

Ezen a "baconos"-on mindig jót derülök...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.12.31. 18:33:09

@PHAT: Sertés- és marhamáj OK, az kemény lesz. A csirkéével nem is tudom mit kellene tenni ahhoz.

teddybear01 2013.12.31. 21:04:39

Szárnyas nem szabad enni újévkor, mert "elrepül a szerencsével!" Disznót kell, mert az előtúrja a szerencsét.

@Waka: Add oda a barátnőmnek! Legutóbb mikrón akarta megsütni a csirkemájat, aztán meg lehetett kopogtatni vele az asztalt...
süti beállítások módosítása