Nem ezt ígértem legutóbb, de most a húst gyorsabban meg kellett csinálni :) A másik is jön hamarosan!
Na most, ez egy kísérlet volt valami burek-szerűt összehozni, ez lett belőle. Közel sem úgy néz ki, mint a sárga-kék pékségben kapható (vagy gondolom akár az eredeti) verzió, de szerintem így is megteszi. Rétestésztába töltött gombás bolognai (vagy húsos milánói) szószról van szó, vagyis egy alternatíva a hagyományos, főtt tésztás - amúgy nagyon finom, csak egy idő után elég unalmas - változatra. Gyors, egyszerű és olcsó kaja. Persze ha van időd, ugyanezt a szószt akár palacsinta tésztába is töltheted :) Ja, és ha nem eszel húst, mehet bele sima gombás töltelék, vagy túrós, vagy akár kipróbálhatsz egy mexikói jellegű babos verziót is.
Hozzávalók:
- Réteslap 6 db-os (ha több van benne, akkor jobban be kell osztani a tölteléket, vagy kicsit többet készíteni belőle)
- 30 dkg darált hús
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma (vagy granulátum, vagy krém, ami épp van otthon)
- kb. 10 dkg gomba
- 1 közepes paradicsom (ha van otthon, amúgy elhagyható)
- kb. 2-3 evőkanál paradicsompűré
- 1 tojás, vagy egy kis olvasztott vaj a tetejére
Elkészítés: mindent nagyon apróra vágok, mert töltelék lesz :) A hagymát és a fokhagymát lepirítom egy kis olajon, rádobom a húst, amikor félig átsült mehet rá a gomba és a paradicsom. Végül a pűrét keverem bele. Fűszerezem sóval, borssal, oregánóval/bazsalikommal, én szoktam egy kis őrölt chilit is rárakni, ízlés kérdése. Ha elkészült, kicsit félreteszem hűlni.
Benedvesítek egy tiszta konyharuhát (ez a tészta könnyen törik), ráfektetek egy réteslapot, félbehajtom, és a rövidebb oldalát magam felé fordítom. Úgy 3-4 evőkanálnyi tölteléket eloszlatok pár centivel a vége előtt, feltekerem, a két szélét kicsit összehúzom. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a masnikat, a tetejüket megkenem felvert tojással (vagy olvasztott vajjal), és 180 fokon kb. 30 percig sütöm, amíg szép piros lesz.
Ennyiből jött ki ez a kaja:
Réteslap, 6 db-os: 169 Ft.
Darált hús: kb. 300 Ft.
Hagyma, fokhagyma: kb. 80 Ft.
Gomba: kb. 100 Ft.
Par. pűré (a pici konzerv): 57 Ft.
Összesen: 706 Ft.
Ronda, de tényleg finom, és ami a lényeg: a pékségben kapható árának nagyjából harmadába került: