Itt az ideje, hogy együnk végre egy kis édességet :)
Ezt a receptet nagyjából 20 éve kaptuk a család egyik barátjától. Akkor még ugye híre-hamva sem volt itthon a mascarponénak... És bevallom, én azóta is így csinálom a tiramisut. Rengeteg, ennél sokkal rosszabbat ettem már étteremben, szóval hidd el, nagyon finom lesz így is. Hogy mit próbálok itt eladni neked? Azt, hogy a mascarponét helyettesítsd natúr vajkrémmel. Tudom, szörnyen hangzik, de a végeredménytől le fogsz döbbenni.
A recept szerinti eredeti mennyiség megtölt egy közepes tepsit, ha vendégeket vársz, vagy van otthon 1-2 gyerek, akkor ezt javaslom elkészíteni, amúgy én harmadolni szoktam a hozzávalókat, így kb. 4 adagnyi jön ki, vagyis mondjuk, hogy két főre való, és mindjárt belefér a blog adta keretbe :)
Hozzávalók
3 doboz natúr vajkrém (75 dkg)
6 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
3-4 evőkanál porcukor
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
2 cl rum, vagy aroma
2 deci habtejszín
1/2 kg babapiskóta
2-3 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg mazsola
6-8 adag kávé
-És a harmada:
1 doboz vajkrém
2 tojás sárgája
1 csomag van.cuk.
1 kiskanál rumaroma
2 ek. porcukor
késhegyni fahéj
1 dl. habtejszín
100 gramm babapiskóta
5 dkg mazsola
kb. 1 evőkanál kakaópor
kb. 3 adag kávé
A mazsolát áztasd be forró vízbe kb. 5 percre, majd öntsd le róla a vizet és locsold meg egy kiskanálnyi rumaromával. Főzz le kb. 3 adag erős kávét, ezt öntsd egy laposabb edénybe, és mártogasd meg benne a babapiskótát. Vigyázz, hogy ne essenek szét! Fektesd őket szép sorban az edény aljába. Nekem van egy 21x21 centis jénai tálam, abba szoktam csinálni - ezt csak azért írom, hogy tudd, nagyjából mekkora edénybe dolgozz. De ki is adagolhatod, kehelybe például. Ha kész vagy a piskótával, szórd rá a mazsolát.
A krémhez a tojások sárgáját keverd világos habosra a porcukorral, add hozzá a fahéjat, a vaníliás cukrot és a felvert tejszínt. Ezt a masszát a vajkrémmel keverd homogénre. Most kóstold meg, és fogd vissza magad :) Öntsd egyenletesen a piskóta tetejére. Ha a nagyobb adagot csinálod meg, és lapos peremű tepsibe dolgozol, akkor alufóliából csinálj körbe egy peremet.
Ez elkészült, tedd be a hűtőbe 2 órára, fogyasztás előtt szórd meg a tetejét a kakaóporral vagy a kávéval.
Ez ennyiből jött ki:
- Mazsola: 69 Ft.
- Babapiskóta: 110 Ft.
- Tejszín: 73 Ft.
- Vajkrém: 287 Ft. (ez csak 200 grammos volt)
- Tojás: 60 Ft.
- Vaníliás cukor: 19 Ft.
- Rumaroma: 75 Ft.
- Kakaópor: 175 Ft.
Összesen: 868 Ft.
Szerencsés esetben ezek közül azért pár dolog van otthon, pl. tojás, van.cuk., kakaópor, aroma, sőt, ki tudja, talán egy doboz vajkrém is árválkodik a hűtőben. És persze az igazsághoz hozzá tartozik, hogy pár dolognak csak a felét használtam el a megvett mennyiségből (piskóta, tejszín, mazsola), itt fele árakat számoltam, de ezeket majd felhasználom máshoz és majd ahhoz hozzáadom a másik felét :)
Ja, és hogy néz ki? Tök ugyanúgy, mint a drágább változat. Kár, hogy az ízét nem tudom megmutatni.