Itt van annak a minikiflinek az eredetije, amit ebben a posztban említettem. Ez azért némileg összetettebb, melósabb, de cserébe sokkal finomabb is. Krémsajt a tészta alapja? Tényleg csak ennyi alapanyagból áll? Ezt ki kellett próbálnom. Többszöri kísérletezésre sikerült az összetevők arányát jól eltalálni, mivel - mint látod - elég sok a "nedves" anyag benne. A liszt mennyisége függ az alapanyagoktól, azért írtam nagyjából a mennyiséget, mindjárt kifejtem ezt részletesebben is.
Hozzávalók (32 db. kis kifli lesz belőle):
Tészta:
- 250g tejszínes krémsajt (vagy mascarpone)
- 250g vaj/margarin (szobahőmérsékletű, puha vaj kell hozzá)
- 4 evőkanál cukor
- 400-450g liszt
- 1 cs vaníliás cukor (ha épp van otthon, amúgy nem annyira fontos)
Töltelék:
- 125g őrölt dió
- 2-3 evőkanál cukor a dióhoz, ízlés szerint
- 8 evőkanál lekvár - lehetőleg szilva, de mást is használhatsz. Ha nincs, elhagyható.
Elkészítés: a krémsajtot a vajjal, a vaníliás cukorral és a kristálycukorral tedd egy nagyobb keverőtálba és keverd habosra. Jól dolgozd össze, az a lényeg. Ha ez megvan, add hozzá fokozatosan a lisztet, 10 dekánként és figyeld, mennyit vesz fel a tészta. Akkor jó, ha már szépen összeáll és nem ragad a kezedhez. Én elhasználtam hozzá 45 dekát, de lehet, hogy neked 35-40 is elég lesz. Egy lágy, könnyen gyúrható tésztát fogsz kapni. Oszd el négy részre, formálj golyókat belőle, csomagold őket folpackba és tedd be a frigóba pihenni egy órára.
Ha letelt az egy óra kapcsold be a sütőt 180 fokra. Vedd ki a tésztagolyóidat a hűtőből, fogd az elsőt és lisztezett felületen nyújts belőle kábé 20 centi átmérőjű kört. Tegyél rá nagyjából 2 evőkanál lekvárt, kend el egyenletesen, majd szórd meg a cukorral elkevert dióval. A lekvárral érdemes csínján bánni, mert ha túlzásba viszed, úgyis ki fog folyni sütés közben. Ha ezzel megvagy, vágd fel 8 cikkelyre, úgy, mint a pizzát szoktuk. Kívülről befelé haladva tekerd fel a cikkelyeket, hajlítsd kifli formára őket, és pakold egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ismételd meg ugyanezt a másik három golyóval is. Ha megvagy, told be a sütőbe és süsd nagyjából 30 percig, amíg szép piros lesz a tetejük. Sütés közben valamennyi vajat fog engedni a tészta, de ne ijedj meg, ez normális.
Ha nem használsz lekvárt, akkor mielőtt rászórod a diót a tésztára, kend meg vékonyan egy kevés, vizzel elkevert tojásfehérjével. Ebből a sütés előtt a kiflik tetejére is mehet. Amúgy ezt az édes tésztaalapot egy csomó mindennel meg lehet tölteni, nézz szét, mi van otthon. Csinálhatsz például kakaós, vagy fahéjas krémet hozzá, vagy mehet rá mogyorókrém, végső esetben lehet, hogy még pudinggal is megpróbálnám. Szóval ha az otthoni készletből gazdálkodsz, még ennél olcsóbban is ki tudod hozni. Remek vendégváró aprósüti, de reggel, kávé mellé is isteni.
Ennyit költöttem:
Margarin (Rama): 185 Ft.
Krémsajt (Hajdúsági tejszínes): 309 Ft.
Liszt: kb. 50 Ft.
Cukor: kb. 50 Ft.
Diótöltelék: kb. 190 Ft.
Lekvár: házi
Összesen: 784 Ft.
Ezt a diót 25 dekás csomagban vettem és utólag láttam, hogy sajnos csak 30%-a valódi dió, valószínűleg ezért is volt ilyen olcsó. De így is nagyon finom lett :) Te persze ha akarsz, vehetsz hozzá igazi diót és mascarponét, ha így az ünnepek után belefér a költségvetésbe.