HTML

A templom egere

Takarékos receptek diákoknak, kispénzűeknek, hónap végén fillérekből élőknek... kaják 1000 Ft alatt. Nem a gasztronómia csúcsa, de jobb, mint a kenyér és a víz. Mert a templom egerének is ennie kell valamit.

Friss topikok

  • halaloszto: jaa, hogy nalatok a szetfozes az az amikor puha! igy mar ertem. mifelenk szetfozes az amikor szetm... (2014.02.23. 08:41) Csirkés-gombás tészta
  • RabiMiki: Jó! (2014.02.20. 21:06) A Minden Várakozást Felülmúló Nasi
  • motoroskonyhaja: @PHAT: Én csak az okoska kommentelőnek szántam egy kis olvasnivalót. Sokan gondolják azt, hogy a b... (2014.01.29. 12:53) Recept ráérős reggelekre
  • Fazakas László: Tudom, hogy a Bürger az inkább moldáv, mint román, de ha az Auchanba valami román disztributoron k... (2014.01.23. 16:35) A rettegett padlizsánkrém
  • Blas3nik: Édesanyám is gyakran csinált ilyet, batyuskrumplinak hívja. Amúgy kukorica, zöldborsó mindig kerül... (2014.01.17. 20:25) Batyuban sült zöldségek

Kajasznobok, francia séfek, Gordon Ramsay: klikk a kis ikszre a jobb felső sarokban.

2014.02.22. 13:27 PHAT

Csirkés-gombás tészta

Címkék: csirke könnyű gomba egytál gyors paradicsom tészta

Azt hiszem, tésztás étel még nem is volt a blogon, pedig hát ez annyira kézenfekvő. Most egy dőzsölős változatot mutatok, nincs benne igazából semmi extra, csak annyi, hogy a szokásos, kicsit már unalmas darált hús helyett csirkemellet használtam.

Hozzávalók (kb. 2-3 főre):
-1 csirkemell (az enyim kb. 40 dekás volt)
-1 közepes fej hagyma
-1 konzerv darabolt paradicsom
-1/2 zacskó tészta
-10-15 deka gomba
-2 db. friss paradicsom
só,bors, oregánó, bazsalikom, chili

Elkészítés: a hagymát felaprítom, egy kis olajon megfuttatom. Mehet rá a felkockázott csirkemell, fűszerezem, átsütöm. Ha a hús már majdnem teljesen kész, ráöntöm a konzerv paradicsomot, rádobom  a felaprított friss paradicsomot (ezt persze nem muszáj, de én szeretem, ha van benne), a gombát és ezzel már csak pár percig főzöm együtt, hogy a gomba ne főjön teljesen szét. Ilyenkor még megkóstolom, és utánafűszerezem. Ezzel a szósz készen van. Kifőzöm a zacskó tészta felét és lehet tálalni.

Ennyibe került:
Par.konzerv: 189 Ft.-
Csirkemell: 466 Ft.-
Hagyma: kb. 30 Ft.-
Tészta: 110 Ft.-
Gomba: 100 Ft.-
Paradicsom: kb. 90 Ft.-
Összesen: 985 Ft.-

IMG_2185.JPG 

3 komment

2014.02.20. 20:19 PHAT

A Minden Várakozást Felülmúló Nasi

Címkék: banán könnyű édesség gyors lekvár

Najó, elismerem, nem voltak túl magasak az elvásáraim, de azokat mindenképpen felülmúlta ez az expressz összedobható nassolnivaló. Ha egy kis édeset ennél, de nincs kedved túl sokat szöszölni a konyhában, ez nagyon be fog jönni. Sőt, mondok valamit, a gyerek is imádni fogja! Reggelire is tökéletes, és nem tart tovább, mint egy rántotta.

A kiindulópont a francia pirítós. Tudod: édes bundás kenyér. De ezt azért fel akartam még kicsit turbózni, így lett lekváros-banános francia pirítós. Még sosem csináltam ilyet korábban, és mondhatom, nagyon kellemes meglepetés volt a végeredmény.

Hozzávalók :
- 1 közepes banán
- 8 szelet toast kenyér, jó puha fajtát vegyél
- 2-3 evőkanál lekvár
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1.5 dl tej
- 1.5-2 evőkanál porcukor + a szóráshoz
- 1 ek vaj/margarin

Elkészítés: a margarint egy nagyobb serpenyőben megolvasztom. A tojásokat a tejjel, a vaníliás cukorral és a porcukorral felverem. Fogok 2 szelet kenyeret, a héjukat levágom körbe, az egyik felét megkenem lekvárral, és rápakolok néhány vékony banánkarikát. A szélét szabadon hagyom, ráfektetem a másik kenyérszeletet, és finoman összenyomom, főleg a szélénél. Megforgatom a tojásos keverékben és mehet a serpenyőbe. Mindkét oldalát pirosra sütöm 6-8 perc alatt.

Alapvetően úgy volt a fejemben, hogy mézzel kéne megcsinálni, de az most sajnos nem volt itthon, ezért nyúltam a lekvárhoz. Szilvát használtam, de szerintem kb. mindegy, mit raksz bele. Sütés közben isteni palacsinta illat terjengett a konyhában, már ezért megérte :) De aztán ízre is nagyon finom lett.

Ennyibe került:
Banán: 80 Ft.-
Tojás: 80 Ft.-
Tej: 30 Ft.-
Vaníliás cukor: 40 Ft.-
Vaj: 22 Ft.-
Kenyér: 150 Ft.-
Porcukor: 30 Ft.-
Lekvár: házi :)
Összesen: 432 Ft.

IMG_2236.JPG

IMG_2237.JPG

1 komment

2014.01.22. 13:38 PHAT

Recept ráérős reggelekre

Címkék: könnyű bacon leveles tészta

Oké, ez csak alibirecept, 3(-4) hozzávalóból, még egy papucsállatka is meg tudja csinálni. Szóval fogjuk meg a másik oldaláról a dolgot: ha mondjuk szombat reggel ezt tenné elém a pasim, egész nagyot nőne a szememben és biztos nem kötözködnék vele, hogy milyen könnyű volt összedobni :) A lényeg, hogy minimál melóval nagy eredményeket érhetsz el vele. Eheted magában a kávé/tea mellé, de egy rántottához is nagyon el tudom képzelni, kenyér helyett.

Baconös-szezámmagos csavart rúd

Hozzávalók (2 főre):
- 1 csomag (1/2 kg) fagyasztott leveles tészta
- 5-6 szelet bacon
- Szezámmag
Esetleg egész kömény, ha szereted

Elkészítés: oké, annyi előre gondolkodást kíván a dolog, hogy még előző este a fagyasztóból ki kell venni a tésztát, így reggelre kienged. Reggel izzítsd be a sütőt 180 fokra, tedd ki lisztezett felületre a tésztát, nyújtsd ki nagyjából fél centi vastagra, próbáld meg úgy csinálni, hogy széltében a tészta kb akkora legyen, mint amilyen hosszú a bacon. Ha ezzel megvagy, annyi csíkra vágd fel, ahány szelet baconöd van, fektesd rá őket a tésztacsíkokra és csavard össze egyesével. Tedd a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe, picit vizezd be a tetejüket, szórd meg egyenletesen szezámmaggal és egy kis köménnyel, és süsd nagyjából 30 percig. Ha rántottát is csinálsz mellé, lopj abból némi tojást és azzal kend meg a tetejüket.

Ennyibe került:
- Leveles tészta: 129 Ft.
- Bacon: 150 Ft.
- Szezámmag: kb. 50 Ft.
Összesen: 329 Ft.

Ennyi, ezen tényleg nincs mit ragozni, max annyit, hogy melegen, frissen az igazi. 

IMG_1797.JPG

7 komment

2014.01.19. 18:09 PHAT

A rettegett padlizsánkrém

Címkék: vega könnyű padlizsán

A padlizsánkrém az egyik olyan étel, ami rengeteg vitát szokott kiváltani, hogyan kell elkészíteni, mit kell beletenni, ez az eredeti, a fenét, az az eredeti, satöbbi. Azt gondolom, mindenkinek megvan a bevált módszere, szükségtelen ezen vitatkozni, de persze ezzel nem azt mondom, hogy ne próbáld ki más receptjét. Az enyémet leginkább azoknak írom le, akik még sosem mertek hozzáfogni - sokáig én is így voltam vele. Pedig tök könnyű megcsinálni és ráadásul annyira finom, hogy utána nagyon nehéz lemondani róla :)

A padlizsánkrém élharcosai azt mondják, hogy csakiséskizárólag nyílt lángon, faszénen, esetleg gázrózsán vagy vaslapon szabad sütni. Na most, nekem erre nincs lehetőségem, ezért nem is kísérleteztem vele jó darabig. Aztán olvastam, hogy bátran be lehet tenni a sütőbe is és ott megsütni. Itt kezdődött az én padlizsánkrém-szerelmem.

Hozzávalók (fájdalmasan kevés lesz belőle):
- 1 közepes padlizsán
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál majonéz
Só, bors, olaj (kb. 1 evőkanályni), és kenyér persze, amivel majd megeszed :)

Elkészítés: bemelegíten a sütőt 180 fokra, fogom a padlizsánt és egy villával körbe-körbe jól megszurkálom, azért, hogy a sütőben ne durranjon szét. Rácsra teszem és nagyjából egy órát sütöm, félidőben átfordítom. Akkor jó, ha a héja olyan ráncos és töppedt, mint a nagyi arca és könnyen be lehet nyomni a fenekénél is (mármint nem a nagyi fenekénél, érted). Kiveszem, a zöld csúcsát levágom, még melegen meghámozom, ha jól megsült, szinte egyben lejön a héja. A vágódeszkán a kés lapjával mosogató felett átnyomkodom kicsit, mert azt mondják, ha a leve benne marad, attól lehet keserű a krém. Bár erről is megoszlanak a vélemények. Eztán felkarikázom és beledobálom a robotgépbe. Ráteszem a többi hozzávalót, sózom, bőségesen megborsozom és simára turmixolom. Ha van otthon egy kis maradék joghurt vagy tejföl, azt is szoktam hozzátenni, de ez tényleg ízlés kérdése. Ennyi az egész, gyakorlatilag azonnal fogyasztható, de ha kibírod, egy pár órát, esetleg egy éjszakát hagyj neki a hűtőben, akkor még finomabb lesz, ahogy az ízek összeérnek. Pirítóson mennyei, de ha igazán le akarod nyűgözni a vendégeidet, süss hozzá lapos pizzakenyeret. Jól zárható dobozban amúgy eláll pár napig a hűtőben, nem tudom pontosan meddig, még sosem romlott rám :D

Nagyon sokat olvasgattam a fakés-fémkés kérdésről, sokan kitartóan fa pártiak, mások azt mondják, hogy a modern konyhai eszközök nem befolyásolják a padlizsán színét/ízét. Én az utóbbit tapasztaltam, vagyishogy nem tapasztaltam semmilyen minőségromlást azért, mert fém késsel pucolom és fém késes robotgépben aprítom. Elvileg a vas az, ami nem érhet hozzá, de a rozsdamentessel semmi gond nincsen. Szóval ne izgulj emiatt.

És még valami: ha éppen szezonja van és olcsó, érdemes bevásárolni a padlizsánból, nagyobb adagokat sütni, mert sütés, pucolás után egy zacskóban a fagyasztóba is elteheted, jó pár hónapig eláll. Ha kiveszed és kiengeded, csak aprítani és ízesíteni kell. Ezt is kipróbáltam, bár nem mondom, hogy túl sokáig ült a jégen :)

Ennyibe került:
- Padlizsán: 279 Ft. (darabja ennyi most a Lidl-ben)
- Fokhagyma: kb. 40 Ft.
- Majonéz: kb. 50 Ft.
- Kenyér (fehér, szeletelt): 169 Ft.
Összesen: 538 Ft.

Általában csak simán, pirítóssal szoktam enni, de most van itthon egy kis paradicsom, azzal - ha lehet - még finomabb:

IMG_1794.JPG

IMG_1795.JPG

66 komment

2014.01.17. 09:16 PHAT

Batyuban sült zöldségek

Címkék: vega könnyű egytál gyors vegyes zöldség maradékból

Van az úgy, hogy az ember bevásárol, becsűri a jégre a fagyasztott cuccokat, aztán azok csak gyűlnek, mert legtöbbször a frisseket kell hamarabb feldolgozni. Így vagyok én a zöldségekkel, betárazok belőlük, aztán egyszercsak azt veszem észre, hogy nem férek be a fagyasztóba. Szóval elgondolkoztam, mit lehetne kezdeni a készlettel.

Amit most mutatok, az egy halál egyszerű és végtelen módon variálható egytálétel. Persze nem minden része fagyasztottból van, de amit találsz otthon, belerakhatod. Az a jó benne, hogy szinte bármilyen maradék zöldség felhasználható hozzá. Könnyű vacsorának kiváló, vegák is fogyaszthatják (bacon nélküli változatban természetesen), de ha szerinted nem élet az élet hús nélkül, akkor pakolj hozzá egy kis csirkemellet vagy csirkecomb filét. Ha pedig valami komolyabb, netán vendégvárósabb kaját akarnál összeütni, lehet ez a köret mellé. Sokkal különlegesebb, mint mondjuk egy adag rizs, vagy burgonya.

Hozzávalók (2 főre):
- 1 nagyobb fej hagyma
- 1 nagyobb krumpli
- 4 szelet bacon
- 4-5 db. brokkoli
- 1-2 marék bébirépa
Só, bors, majoranna

Elkészítés: letépek kettő, kb. 45 centis alufólia darabot és egymásra fektetem. Megpucolom a hagymát, vastagabb karikákra vágom, a felét a fólia közepére teszem. Mehet rá a felnégyzetelt bacon fele, majd a kockázott krumpli és a maradék zöldség - természetesen fele. Alapvetően tornyot építek belőle :) Fűszerezem, majd összecsomagolom batyunak, a lényeg, hogy jól zárjon és a különféle alapanyagok együtt gőzölődjenek a fólián belül. Ha húst is teszek bele, akkor azt kockára vágom és a hagymára pakolom. Amikor ez megvan, összedobom a páromét is, ugyanígy. Sütőlapra pakolom a batyukat és kb. 180 fokon egy órát sütöm. Ha letelt az egy óra, meg kell nézni, a krumpli meg a hagyma mennyire puhult át, lehet, hogy valamivel több idő kell neki.

Ennyibe került:
- Krumpli, hagyma: kb. 80 Ft.
- Bacon: 110 Ft.
- Brokkoli: 120 Ft.
- Répa: 120 Ft.
Összesen: 430 Ft.

Egy csomó más verzió is van a fejemben, pl. csirkemájas, gombás, vagy babos-kukoricás, de tényleg csak fantázia és persze otthoni készlet kérdése a dolog. Ez most ilyen lett:

IMG_1772.JPG

Te milyen batyut sütnél magadnak?

3 komment

2013.12.31. 09:32 PHAT

Te is unod már a lencsefőzeléket?

Címkék: lencse egytál gyors paradicsom csirkemáj bacon laktató

Lencsét enni újévkor márpedig kell, ez egy szép hagyomány. De már megint főzeléket? Jó, jó, tudom, én is szeretem, de kezdjünk már valamit azzal a lencsével az örökös főzelék helyett! Mutatok egy alternatívát, ami kijön egy ezresből, különlegesebb, és banyek, nagyon finom. Plusz az sem utolsó szempont, hogy nagyjából fél óra alatt megvan. De én a helyedben azért megcsinálnám ma, hogy ne kelljen holnap másnaposan főzőcskézni ;) 

Paradicsomos-lencsés-baconos csirkemáj ragu, baconbe tekert csirkemájjal

Oké, lehet, hogy ez így pöppet túlzásnak hangzik, de ha már bacon is, meg máj is, nem tudtam ellenállni a kísértésnek, hogy csináljak egy kis betekert májat a ragu mellé.

Hozzávalók (nagyjából 2-3 adag lesz belőle):
- 1/2 kg. csirkemáj
- 1 konzerv lencse, vagy 25 deka főtt lencse, ha nem vagy olyan lusta, mint én :)
- 1 konzerv darabolt paradicsom (ennek legalább van íze, nem úgy, mint a frissnek ilyenkor télen)
- 15 deka baconszalonna (9 szelet)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 nagyobbacska fokhagyma
só, bors, majoranna, esetleg bazsalikom, olaj

Elkészítés: bemelegítem a sütőt 180 fokra. Először a májat fogom és megtisztítom, szétválasztom őket, és a nagyobb feléből 6 darabot félreteszek, a maradékot feldarabolom. A félretett májakat fűszerezem borssal és majorannával, majd betekerem a baconbe mindegyiket, jénaiba fektetem őket, egy pici olajjal meglocsolom a tetejüket, letakarom alufóliával és betolom a sütőbe. Úgy 20 percig kell sütni, aztán majd leszedem a fóliát és rápirítok, hogy a bacon jó ropogós legyen.

Közben feldarabolom a maradék bacont és bedobom egy serpenyőbe. Amikor már szépen pirul, mehet rá a felaprított hagyma és fokhagyma. Ha a hagyma szép üveges, rázúdítom a csirkemájat, mehet rá a bors és a majoranna (sózni ilyenkor nem szabad,mert megkeményedik a máj), és kevergetve fehéredésig pirítom.  Végül megy bele a paradicsom, és a lencse, amiről előzőleg leöntöttem a levet. Most megsózom, kóstolom és utánafűszerezek, ha úgy érzem. Ezt már nem kell főzni, csak jól átkeverni és összemelegíteni. Ha szereted a csípőset, egy kis erőspaprika/chili nem árt neki. 

Szerintem eléggé laktató így önmagában is, de eheted kenyérrel, vagy ha ennél is tartalmasabbat szeretnél, főzz hozzá egy adag rizst. 

Ennyit költöttem:
Csirkemáj: 329 Ft.-
Bacon: 225 Ft.-
Lencse: 209 Ft.-
Paradicsom: 169 Ft.-
Hagyma, fokhagyma: kb. 40 Ft.-
Összesen: 972 Ft.

Így már biztosan jól indul 2014 :) Boldog Új Évet!

IMG_1694.JPG

5 komment

2013.12.30. 10:10 PHAT

Lekváros-diós omlós kiflik

Címkék: dió édesség lekvár aprósüti

Itt van annak a minikiflinek az eredetije, amit ebben a posztban említettem. Ez azért némileg összetettebb, melósabb, de cserébe sokkal finomabb is. Krémsajt a tészta alapja? Tényleg csak ennyi alapanyagból áll? Ezt ki kellett próbálnom. Többszöri kísérletezésre sikerült az összetevők arányát jól eltalálni, mivel - mint látod - elég sok a "nedves" anyag benne. A liszt mennyisége függ az alapanyagoktól, azért írtam nagyjából a mennyiséget, mindjárt kifejtem ezt részletesebben is.

Hozzávalók (32 db. kis kifli lesz belőle):
Tészta:
- 250g tejszínes krémsajt (vagy mascarpone)
- 250g vaj/margarin (szobahőmérsékletű, puha vaj kell hozzá)
- 4 evőkanál cukor
- 400-450g liszt
- 1 cs vaníliás cukor (ha épp van otthon, amúgy nem annyira fontos)
Töltelék:
- 125g őrölt dió
- 2-3 evőkanál cukor a dióhoz, ízlés szerint
- 8 evőkanál lekvár - lehetőleg szilva, de mást is használhatsz. Ha nincs, elhagyható.

Elkészítés: a krémsajtot a vajjal, a vaníliás cukorral és a kristálycukorral tedd egy nagyobb keverőtálba és keverd habosra. Jól dolgozd össze, az a lényeg. Ha ez megvan, add hozzá fokozatosan a lisztet, 10 dekánként és figyeld, mennyit vesz fel a tészta. Akkor jó, ha már szépen összeáll és nem ragad a kezedhez. Én elhasználtam hozzá 45 dekát, de lehet, hogy neked 35-40 is elég lesz. Egy lágy, könnyen gyúrható tésztát fogsz kapni. Oszd el négy részre, formálj golyókat belőle, csomagold őket folpackba és tedd be a frigóba pihenni egy órára.

Ha letelt az egy óra kapcsold be a sütőt 180 fokra. Vedd ki a tésztagolyóidat a hűtőből, fogd az elsőt és lisztezett felületen nyújts belőle kábé 20 centi átmérőjű kört. Tegyél rá nagyjából 2 evőkanál lekvárt, kend el egyenletesen, majd szórd meg a cukorral elkevert dióval. A lekvárral érdemes csínján bánni, mert ha túlzásba viszed, úgyis ki fog folyni sütés közben. Ha ezzel megvagy, vágd fel 8 cikkelyre, úgy, mint a pizzát szoktuk. Kívülről befelé haladva tekerd fel a cikkelyeket, hajlítsd kifli formára őket, és pakold egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ismételd meg ugyanezt a másik három golyóval is. Ha megvagy, told be a sütőbe és süsd nagyjából 30 percig, amíg szép piros lesz a tetejük. Sütés közben valamennyi vajat fog engedni a tészta, de ne ijedj meg, ez normális.

Ha nem használsz lekvárt, akkor mielőtt rászórod a diót a tésztára, kend meg vékonyan egy kevés, vizzel elkevert tojásfehérjével. Ebből a sütés előtt a kiflik tetejére is mehet. Amúgy ezt az édes tésztaalapot egy csomó mindennel meg lehet tölteni, nézz szét, mi van otthon. Csinálhatsz például kakaós, vagy fahéjas krémet hozzá, vagy mehet rá mogyorókrém, végső esetben lehet, hogy még pudinggal is megpróbálnám. Szóval ha az otthoni készletből gazdálkodsz, még ennél olcsóbban is ki tudod hozni. Remek vendégváró aprósüti, de reggel, kávé mellé is isteni.

Ennyit költöttem:
Margarin (Rama): 185 Ft.
Krémsajt (Hajdúsági tejszínes): 309 Ft.
Liszt: kb. 50 Ft.
Cukor: kb. 50 Ft.
Diótöltelék: kb. 190 Ft.
Lekvár: házi
Összesen: 784 Ft.

Ezt a diót 25 dekás csomagban vettem és utólag láttam, hogy sajnos csak 30%-a valódi dió, valószínűleg ezért is volt ilyen olcsó. De így is nagyon finom lett :) Te persze ha akarsz, vehetsz hozzá igazi diót és mascarponét, ha így az ünnepek után belefér a költségvetésbe.

IMG_1424.JPG

10 komment

2013.12.20. 14:01 PHAT

Brownie, ami nem piskóta!

Címkék: csokoládé könnyű édesség

Ugye érzitek a halvány kettős értelmet a címben?

Az van, hogy szerintem a brownie az egyik legfinomabb sütemény, és úgy az, hogy baromi egyszerű összedobni. De ez csokoládé. Ebben alig van szárazanyag, így egy teljesen más állagú süti, mint a mi hagyományos piskótánk. Szóval eléggé mérges szoktam lenni, ha valahol brownie-t rendelek, és csokis piskótát kapok. Ráadásul pofátlan áron, mert ugye ez egy "drága" sütemény. Na, nem.

Ha még sosem ettél igazi brownie-t - olyat, amit külföldön adnak, vagy otthon készült, olyat, mint ez -, akkor készülj fel rá, hogy azonnal szerelmes leszel belé :) Ami pedig életveszélyes, mert mint ahogy említettem, tömény csokoládé. De ilyenkor, ünnepek táján néha kivételt lehet tenni...

Hozzávalók: 
- 2 tábla étcsoki (200g)
- 1 tábla tejcsoki (100g)
- 250 g vaj/margarin
- 400 g cukor
- 140 g liszt
- 50 g kakaópor
- 4 tojás

Elkészítés: gyújtsd be a sütőt 180 fokra. Keress egy formát, béleld ki sütőpapírral (az enyém a szokásos, 22 centis kapcsos tortaforma). Fogj egy lábost, megy bele a darabokra tört csoki, a vaj és a cukor. Ezt össze kell olvasztani, kis lángon tedd, nehogy megégjen! A vajat érdemes feldarabolni, vagy mikróban felolvasztani, bár enélkül is működik a dolog. Kavard át időnként, és amikor már csak kis vajdarabkák úszkálnak benne, húzd le a tűzről és kevergesd, amíg a vaj rendesen felolvad. Hagyd hűlni egy kicsit, úgy 10 percet, mert most jönnek a tojások (egyenként), és nem akarunk belőle csokis rántottát, ugye? :) Ha a tojásokat elkeverted benne, jöhet a liszt és a kakaópor, ezzel egy homogén masszát kell keverned. Szerintem válts habverőre, azzal könnyebb dolgozni. Ha kész, mehet a formába, és a sütőbe. Ennyi volt.

Na most, ezt a sütit egyféleképpen lehet elrontani: ha túlsütöd. A közepének ugyanis félig folyékonynak kell lennie, vagyis annál azért szilárdabbnak, de majd meglátod... Szóval nagyjából 30 percig kell sütni, akkor nézz rá, hogy milyen az állaga. Én még rátoltam 10 percet, mert túl lágynak tűnt, de ennél többet szerintem nem szabad. Ekkorra már az egész lakást belengi a csokoládé illat. Amikor kiveszed, egy picit remegősnek kell lennie az egésznek, a tetején pedig szilárd, ropogós rétegnek. Ne aggódj, ahogy hűl, szilárdul még. Érdemes hagyni neki egy éjszakát, másnapra összeáll és szépen egyben marad amikor felvágod. De amikor beleharapsz, egyszerűen szétfolyik a szádban. Itt van az a pont, amikor elvesztél.

Ennyibe került (úgy veszem, hogy legalább cukrot és lisztet tartasz otthon, oké?):
- Étcsoki: 338 Ft. (Tibi, 60%-os kakaótartalmú, de van, amikor Ikeásat veszek hozzá)
- Tejcsoki: 144 Ft. (akármilyen sima tejcsoki megteszi)
- Tojás: 90 Ft.
- Vaj (Rama): 185 Ft.
- Kakaópor: 199 Ft.
Összesen: 956 Ft.

Látod? Nem drága. És ezerszer jobb, mint az, amit a futár hoz ki. Ha nagyon maximalista vagy, persze vehetsz hozzá drágább, magasabb kakaótartalmú csokit is, de az a lényeg, hogy egy templom egere is megengedhet magának egy nagy adag brownie-t.

Isteni finom forrón, vaníliafagyival, de bátran próbálkozhatsz savanyú bogyós gyümölcsöket belekeverni, mint pl. a málna vagy a meggy. Vagy ha csak egyszerű bűnöző vagy, akkor tegyél rá tejszínhabot. Az én legkedvencebb verzióm pedig a karamellás, forrón, mogyoróvajjal a tetejére és eperrel mellé. Pokolian finom valami, szinte már az ördög maga :)

IMG_1597.JPG

7 komment

2013.12.05. 10:05 PHAT

Főétel és desszert két főre

Címkék: csirke édesség leveles tészta felvágós

Tejszínes-brokkolis csirkés hamis pite és diós-lekváros kifli

Hirtelen ötlettől vezérelve lett végül némi nasi az egytál mellé. Persze a dolog megkövetel némi otthoni maradékot is, de ezt majd mindjárt kifejtem.

A húsos pite alapját Nigellától loptam. Zseniális. Csinálsz bármilyen húsos (ha vega vagy, akkor zöldséges) ragut, szétosztod kisebb hőálló tálakba, lefeded őket leveles tésztával és megsütöd. A tészta egyben köretként is szolgál majd, és lehet úgy tunkolni a szaftba, mint a kenyeret. Persze a recept így egy tésztanyújtásnyival több macera, de a végeredmény fényévekkel menőbb, nem igaz? És ha valakinek ilyet főzöl, nyugodtan lehet Zsákbamacskának is nevezni, hiszen csak akkor derül ki, mi van valójában a tálban, amikor lebontja a pasid/csajod a tésztaburkot.

Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
20-30 dkg brokkoli
2 dl főzőtejszín
1 csomag (1/2 kg) fagyasztott leveles tészta
só, bors, fokhagyma, koriander

Elkészítés: a csirkét felkockáztam, egy kis vajon megpirítottam. Fűszereztem sóval, borssal, némi korianderrel és megszórtam fokhagyma granulátummal (pont elfogyott a friss :S). Hozzáöntöttem a tejszínt, összeforraltam és beleforgattam a (kiolvasztott) brokkolit. Ezzel már csak összemelegítettem kicsit és félretettem.

A leveles tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtottam, fogtam a hőálló edényemet, rányomtam, hogy lássam, mekkorának kell lennie és még kábé egy centit ráhagyva kivágtam a köröket. Nekem két kis, 15 centi átmérőjű edényem van, ezekbe a ragut szétosztottam, és rájuk borítottam a tésztát - kicsit túl kell lógnia, hogy a szélein le lehessen nyomkodni. Ha nem akar tapadni, vizezd be az edény szélét. És most végre nem felejtettem el megszúrkálni a tésztát, hogy a gőzök itt távozzanak, és ne a széle emelkedjen fel. Nagyjából 30 perc kell neki 180 fokos sütőben, amíg a tészta szép pirosra sül.

Igen ám, de a leveles tészta jó negyede megmaradt. Gondolkoztam, tegyek-e még egy rétegnyi burkolatot az edényekre, aztán beugrott a nemrég készített minikifli (azt a receptet is megosztom hamarosan).

Hozzávalók:
Maradék (kb. 10-15 dkg) leveles tészta
2 evőkanál lekvár
2-3 evőkanál darált dió

Szóval fogtam a maradék tésztát, gombócot formáltam belőle, és kinyújtottam nagyjából egy közepes méretű pizzának megfelelő kört. Megkentem házi szilvalekvárral, megszórtam maradék cukrozott darált dióval, majd fogtam egy kést és felvágtam 8 részre, mint a pizzát szoktuk. Kívülről befelé haladva feltekertem a kis cikkelyeket, és sütőpapírral borított tepsibe pakoltam őket. 30-40 perc alatt kész is lettek 180 fokon sütve. Ha neked nincs otthon dió, akkor csinálhatod simán lekvárosnak, ha az sincs, lehet akár kakaós is. Ja, és ha nagyon édesszájú vagy, szórd meg a tetejét porcukorral.

Ennyibe került:
Csirkemell: 440 Ft.-
Brokkoli: 200 Ft.-
Leveles tészta: 189 Ft.-
Tejszín: 159 Ft.-
Összesen: 988

Így egyben is nagyon guszta, hát még ha kibontod!

IMG_1499.JPG

IMG_1503.JPG

És íme a kis kiflik, összesen 8 darab lett a maradék tésztából:

IMG_1512.JPG

4 komment

2013.12.01. 14:00 PHAT

Csirkecomb zöldségekkel sütve

Címkék: csirke könnyű szénhidrátmentes vegyes zöldség

Ez a világ egyik legegyszerűbb kajája, és amilyen könnyű megcsinálni, annyira finom. Mindössze három hozzávalóból áll, de a pasik sem fognak rá panaszkodni, mert van benne hús, ugye :) Ez recept amúgy tipikus esete az "ami épp van otthon, azzal kezdjünk valamit"-nek - legalábbis így indult, aztán annyira bejött, hogy rendszeresen terítéken van. Én általában csirke felsőcombból szoktam csinálni, de igazából ez tökmindegy, lehet alsó is, vagy egész. Amit éppen kapsz olcsón, én egészet vettem legutóbb. 

Hozzávalók (2 főre):
1/2 kg csirkecomb
1 zacskó fagyasztott zöldségkeverék: karfiol, brokkoli, répa
kb. 3 evőkanál Sült csirke fűszerkeverék (nem só! fűszerkeverék)

Így szoktam megcsinálni: a fűszert beleöntöm egy (mély)tányérba, ebben a keverékben jó alaposan megforgatom a combokat, hogy mindenhova jusson belőle. Fogok egy nagyobb, peremes sütőtálat vagy jénait, és a befűszerezett combokat szépen bepakolom az aljára, bőrével felfelé. Melléöntöm a kiolvasztott zöldségeket, elrendezem úgy, hogy a csirkét ne takarják le teljesen, és a maradék fűszerrel megszórom a zöldségeket. Úgy lesz finom, ha bőven jut rájuk ;) Nagyjából egy óra alatt készre sül 180 fokon, akkor jó, ha a csont mellé beszúrok egy kést és tiszta lé jön belőle.

Ne tartson vissza a zöldköret, mert a hússal meg a fűszerrel együtt sütve átlép valami másik, magasabb dimenzióba a cucc. Mondom ezt úgy, hogy én amúgy nem vagyok oda a párolt zöldségért. Ha pedig kevésnek találod köretnek, főzz hozzá egy adag rizst. Ja igen, és ugye mondanom sem kell, hogy ennek a kajának a lelke a fűszer. Elég sokfélét lehet kapni, ebből nem érdemes olcsót venni, és lehet kísérletezni is, melyikkel a legfinomabb. De akár te is keverhetsz otthon sajátot.

Ennyiből jön ki:
Csirkecomb: 399 Ft.
Zöldségkeverék: 279 Ft.
Fűszerkeverék: kb. 250 Ft.
Összesen: kb. 928 Ft.

cs.jpg

2 komment